Slovinsko sa môže vyhnúť žiadosti o záchranu, podmienkou sú reformy

02.10.2012 Celý región

Ľubľana 2. októbra (TASR) - Slovinsko sa stále môže vyhnúť žiadosti o záchranný úver, podmienkou však je, aby vláda presadila plánované reformy. Uviedol to dnes na záver svojej každoročnej hodnotiacej misie v Slovinsku Medzinárodný menový fond (MMF).
Foto: TASR/Vladimír Benko

Podľa fondu Slovinsko by malo byť schopné opäť sa financovať prostredníctvom medzinárodných trhov, ak pristúpi k reformám, ako je napríklad zvýšenie veku odchodu do dôchodku či zjednodušenie prijímania a prepúšťania zamestnancov zo strany firiem. MMF ocenil úsilie vlády o reformy, vyzval však Ľubľanu, aby bola ambicióznejšia, čo sa týka privatizácie zadlžených bánk.

Podľa šéfa misie MMF pre Slovinsko Antonia Spilimberga by Ľubľana mala prehodnotiť najmä rozhodnutie ponechať si v dvoch najväčších bankách Nova Ljubljanska Banka a Nova KBM 25-% podiel. V obidvoch bankách kontroluje vláda väčšinový podiel a obe do veľkej miery zaťažujú zlé úvery. Spilimbergo dodal, že úplná privatizácia bánk by "vyslala veľmi silný signál," že Slovinsko je pripravené znížiť vplyv štátu na ekonomiku.

Na export orientovaná ekonomika Slovinska začala po prijatí eura v roku 2007 prudko rásť, avšak v dôsledku nástupu finančnej a dlhovej krízy sa prepadla do recesie. "Ak Slovinsko odvážne zrealizuje všetky potrebné reformy, predpokladáme, že by to malo stačiť na ubezpečenie trhov," povedal Spilimbergo. Dodal, že je na slovinskej vláde, či sa rozhodne požiadať o zahraničnú pomoc, avšak MMF je podľa neho "takýmto požiadavkám vždy otvorený".

MMF predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) Slovinska klesne tento rok o 2,2 % a v roku 2013 približne o 1 %. K rastu by sa ekonomika mala vrátiť až v roku 2014. S poklesom v tomto aj v nasledujúcom roku počíta aj slovinská centrálna banka, avšak jej prognóza je optimistickejšia. Podľa Národnej banky Slovinska by ekonomika mala tento rok klesnúť o 1,8 % a v roku 2013 o 0,7 %.
 

Vyberte región